11.8.2017

Pohjoisen Polkuja Vol 2 ja vähän muitakin neulasrännejä

Kävimme kesälomareissulla katselemassa muutamia kiinnostavia pyöräilykohteita. Koska lemmikeille ei tällä kertaa järjestynyt hoitopaikkaa vaan ne piti ottaa mukaan, kriteeriksi muodostui päiväretkiin sopivat kohteet hyvien majoitusfasiliteettien läheisyydessä.
 
Ensimmäinen etappi oli Aulanko. Merkityt pyöräreitit olivat pääasiassa latupohjia ja helppoja polkuja, mutta metsän kätköiskä löytyi myös mukavaa röllipolkua ja reitit kruunasi kauniit järvimaisemat.

Iloinen polkija Aulangolla 8)
 
Seuraavaksi suuntasimme Lopen Poronpolulle. Hyvin merkitty reitti (kunhan sen ensin löysi) oli lähes kokonaan helppoa ja nopeaa singletrackiä. Jonkin verran matkan varrelle mahtui myös tunkkaamista harjuille - kovemmat reidet olisivat ehkä osan ajaneetkin ylös mutta niillekin olisi kyllä riittänyt pari tunkattavaa ylämäkeä. Mukavia laavuja taukopaikoiksi ja kauniita maisemia, suosittelen lämpimästi.
 
Poronpolku on hyvin merkitty (matkalta löytyi myös hauskoja lisäviittoja) ja lähes koko matka on leppoisaa polkua.
 
 
Seuraava siirtymä olikin sitten Ylläkselle. Ensin nousimme gondolihissillä tunturin huipuille ja laskettelimme huoltotietä alas... haaste lähinnä jarruille :D Seuraavaksi hankimme alueen MTB kartan ja tutustuimme lähiympäristön merkittyille reitteille. Siniset, helpot reitit vaikuttivat menevän pääasiassa pehmeitä latupohjia pitkin, punaiset ja mustat pätkät olivat hauskempia.
 
Kun olimme ottaneet ensituntumaan Ylläksen alueeseen, suuntasimme Ylläs-Levi reitille. Reitillä oli pari päivää aikaisemmin ajettu MTB kisa ja maasto oli märkää, joten ura oli vastaavassa kunnossa - ajettu sekä paikoitellen turvemutainen ja kuoppainen. Matkan varrelta löytyi kaikki mahdolliset maastotyypit eli mm. neulaspolkua, vauhdikasta alamäkeä metsätiepohjalla, kivikkoista metsätietä, kivikkoista polkua, juurakkoista polkua järven rannalta, tunturin ylitystä soralla, monttuista metsäpolkua, tiesiirtymä, leveitä rautapitkoksia, ja märkiä suokohtia (hyttysineen) ehkä muutama liikaa - vain kalliobaanat puuttuivat. Summa summarum, vaikka välillä oli pidempia helppoja pätkiä niin ajettavaakin riitti, haastetta tuli niin korkeuseroista kuin teknisemmistä pätkistä ja itseään kyllä taputti olkapäälle perille päästyään. Kokonaisuutena Ylläksen alueesta jäi positiivinen kuva maastopyöräilyn suhteen, laitetaan suositeltavien paikkojen listalle :)
 
Myös Ylläs-Levi ja Ylläksen alueen reitit on hyvin merkitty. Haasteita löytyy, kuten myös helpompaa ajettavaa. Fättis sopi märkiin kohtiin, täpärillä olisi mennyt lujimpaa mutta täysjäykälläkin selvittiin (pakon edessä koska jäykkäperän keula hajosi :D )
 
 
Ylläkseen jälkeen ohjelmassa oli majoitus Kuusamossa ja tavoitteena sekä Syöte että Hossa. Sääennusteita tutkailtuamme suuntasimme ensin Hossaan - ja ai että, sinne jäimme :D Syöte jäi odottamaan valloitustaan. Hossasta löytyi myös hyvin merkityt reitit ja kilometrikaupalla upeaa, nopeaa neulaspolkua mahtavissa maisemissa, joten käytimme loput ajopäivät siellä. Luontokeskuksesta löytyi tarvittavat palvelut ja upeita laavuja riitti taukopaikoiksi enemmän kuin ehti käyttämään. Yksinkertaisesti ihana paikka.
 
Hossasta löytyy neulasränniä järvenrannalta kilometrikaupalla. Monessa kohtaa polku on ihanan kapeaa (kuvassa laavun kohta joka leveämpi).  Reitit on merkitty hyvin ja tehty ajatuksella, esim. nousuissa/laskuissa MTB ura on ohjattu eri reitille kuin kävelijöillä ja näin ollen kohtia on helpotettu. Jäykkäperällä pääsee hyvin kaahaamaan, fättis ja täpäri on vähän ylimitoitettuja ilmatyynyaluksia näille reiteille. Reitistö sopii nautiskeluun kaiken tasoisille maastosankareille.
 
Kaiken kaikkiaan oikein virkistävä maastopyöräilyloma :)
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti